The Fairfield Parks and Recreation Commission served up its plan for a new tennis and teen center on Old Dam Road at a Town Plan and Zoning Commission hearing Tuesday.

No one from the public spoke for or against the application, and the TPZ took no vote on the $2 million project.

The plan calls for the demolition of the existing building that houses the Beanery teen center and the tennis center's offices, and the construction of a new facility roughly the same size, but farther away from wetlands and better configured for the programs that use it.

The construction would be paid for by Fairfield Indoor Tennis, which has the contract to run the tennis courts during the winter months under an inflated "bubble" enclosure.

"We're very excited about this public-private partnership that Fairfield Indoor Tennis is so willing to step forward and do for us," said Gerald Lombardo, the town's recreation director.

The proposal would also revamp the recreation facilities' parking area, creating additional parking while changing the current layout and traffic circulation through the lot.

One aspect that TPZ Commissioner Rich Jacobs was pleased with was the plan for "rain gardens" to treat water runoff before diverting it to the wetlands. There would be three rain gardens scattered on the property.

"I think the rain gardens will help other people in town to see that they will work," he said. The rain gardens eliminate the need for underground detention basins.

The new teen center would have a large assembly area with a recessed space to serve as a stage, and a game room separated by a glass wall. There would be a small area for the tennis office and lockers and a viewing area of the tennis courts. An additional tennis court would also be built.

John Fallon, the lawyer presenting the application, said some programs currently held in a conference room at the Postol Recreation Center on Mill Plain Road would be moved to the teen center space.

The building needed enhancement, Fallon said. "We have really tried to do that, and set a benchmark," he said, adding that it "makes an aesthetic statement that makes a major improvement."